|
İyidere...
Rize'nin Trabzon sınırındaki şirin ilçesi
Mağaralar beldesi...
Mağaralar binlerce yıl öncesinden beri 1970'lı yıllara kadar el emeği göz nuru ile oluşturulmuş , el emekleri bir geçim kaynağı olmuş yöre sakinleri için..
O mağaraların içinde en büyüğü yöre de "Pileki Mağarası" olarak adlandırılanı türizme açılıyor.
Konu ZyNp tarafından (17 Ağustos 2011 Saat 12:51 ) değiştirilmiştir.
Mağaranın şu ana kadar geziye açılan bölümün uzunluğu 1500 metreyi geçmiş olup çalışmalar devam etmekte.
Mağara insan eliyle yapılmış olup; bölge halkı tarafından pileki taşı çıkartılmak için M.Ö. 2300'li yıllradn son 30 yıla kadar kullanılmıştır. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıkların değişmesi nedeniyle artık buradan taş çıkartılmıyor.
Mağaranın içinde bir çok tünel, tünellerin sonunda da boşluklar, boşlukları takip eden tuneller, kuyular ve göller bulunmaktadır.
![]()
Pileki; bir zamanlar yöre mutfağının olmazsa olmazlarındandı. Ekmeğin en eski pişirilme şekli olan taş üzerinde pişirme işleminin devamı olarak kabul edilen, içi oyulmuş formda olan pileki özellikle Doğu Karadeniz insanı için önemli bir araçtı.
Büyüklüklerine göre laz, yarım, üç çeyrek, kotluk, ikili kotluk gibi isimle anılırdı.
Mağaradan çevresi oyularak alınan taşların içleri oyulur, yöre ihtiyacı fazlası deniz yoluyla başka şehirlere pazarlanırdı.
Günümüzde kullanan sayısı az olmakla birlikte, bilinirliğini koruyan pilekiler mısır ekmeği pişirmede kullanılırlar. Kara taşın oyulması ile elde edilen pileki, bünyesine biriktirdiği ısıyı yavaş yavaş hamura vermesi, kısa sürede soğumaması nedeniyle tam kıvamında bir pişirme sağlar.
Yöre halkı tarafından ekmeğe farklı bir lezzet verdiği için önemsenen pilekiyi bugün yapan usta sayısı yok denecek kadar azalmıştır.Mağara güvenli olup, biriken toprağın tamamen çıkarılmasından sonra mağarada pileki taşının çıkarılmasında kullanılan araçlar ile ekmek yapımında kullanılan eşyaların yer aldığı sergide ziyaretçilere açılacaktır. Bu sergi mağarada ekmeğin yapımının bütün aşamalarının gösterileceği müze şeklinde olacaktır. Mağarada sadece doğal yemeklerin sunulacağı bir restoranda oluşturulacaktır.
Evet bilindiği gibi, ekmeği dünyada tanıtan Türklerdir. Pleki mağarası, turizmin yanı sıra Türk kültürünün tanıtımında "Ekmek Müzesi" olarak da yerini alacaktır.
Böyle bir hizmete vesile oldukları için,
başta Sayın Vali Kasım Esen'e,
Rize İyidere ilçesine geleceğine ilklerle imza atan Sayın Kaymakam Bülent Uygur'a,
İyidere Belediye Başkanı Sayın Ahmet Mete'ye ülke adına,
gelecek adına; Rizecity.net olarak teşekkürü borç biliriz.
Pileki mağarasına giderken, dört mevsim, oniki ay, üçyüzaltmışbeş gün yeşil olan bir bölgeden geçiyorsunuz.
Pileki Mağarası,Ne maviye ne de yeşile hasret, yeşilin maviyle kucaklşatığı karadeniz gözlerinizin önünde, elinizi uzatsanız, bir adım atsanız sanki karadenize ulaşacaksınız gibi...
![]()
53 Haber - Rize - rika, ri-ka, rize kapı - RizeCity Blog - Rize Resimleri