|
İlçemiz 8 Mahalle ve 7 Köy bulunmaktadır. İl’e uzaklığı 14 Km olup, yörenin özelliği nedeniyle dağınık bir yerleşim mevcuttur. Bütün kurumlar kuruluşunu tamamlamıştır. İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve Hükümet Konağı olarak kullanılan hizmet binasında, Müftülük , Kütüphane ve Tapu Sicil Müdürlüğü dışında tüm kuruluşlar (Adliye, Emniyet dahil) hizmet vermektedir.
M.Ö.700 yıllarında Miyetoslularca kurulan önce Roma, sonra Bizans ve Pontus Rum egemenliği altında kalan yerleşim yeri, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devleti sınırları içerisine katılmıştır. Eski adı ‘Aspet’ olan İlçe merkezi Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra Bucak olarak yapılandırılmıştır. İyidere çayından dolayı da İyidere ismini almıştır. 21.05.1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla İlçe olmuştur.
TARİHÇESİ:
COĞRAFİ DURUM:
İlçemizin yüzölçümü yaklaşık 25 km² dir. Doğusunda Derepazarı, batısında Of, Güneyinde Kalkandere ve Kuzeyinde Karadeniz ile çevrilidir. İlçe merkezi denizin kıyısında kurulmuş olmasına rağmen dağlık alanda yer alan İlçenin güneyini boydan boya bir duvar gibi kaplayan Doğu Karadeniz dağları ile doğu ve güneye gidildikçe rakım yükselir.
İlçemiz yerüstü kaynakları bakımından oldukça zengindir. En önemli akarsuyu İyidere deresidir. Kıyı kesiminde ılık ve bol yağışlı bir iklim olmasına rağmen, içerilere doğru gidildikçe rakımın artmasıyla birlikte iklim sertliği görülür. Ortalama sıcaklık 14 derecedir. Yıllık yağış ortalaması metrekareye 230 kg’dır.
NÜFUS DURUMU
2000 yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre İlçemizin şehir nüfusu 5466, köyler nüfusu 4608 olup, toplam 10074 nüfusa sahiptir. 1990 nüfus sayım sonuçları ile karşılaştırıldığında 0/00 -12.76 oranında yıllık nüfus artış hızı tespit edilmiştir.
SOSYAL DURUM
İlçemizin coğrafi yapısının engebeli, yerleşimin dağınık olması nedeniyle sosyolojik açıdan köy-kasaba karışımı bir özellik arzeder. İlçedeki mahallelerin bir bölümü yerleşim açısından köy özelliliğinde olduğundan, sosyolojik olarak da insanlarımızın yaşamları köylü özelliği göstermektedir. Çünkü çay tarımının yanında az da olsa köylerimizde olduğu gibi ilçe merkezi ve mahallerimizde de hayvancılık yapılmaktadır. Çay tarımında genellikle kadınlar çalışmakta, erkekler ise daha çok ilçede faaliyet gösteren ve sayıları 15’i bulan çay fabrikalarında mevsimlik veya sürekli işçi olarak çalışmaktadır. Bunun yanında balıkçılık ve gurbet yaşamı da sosyal yaşam içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.
SAĞLIK DURUMU
İlçemizde zağlık hizmetleri, Sağlık Grup Başkanlığımıza bağlı Merkez Sağlık Ocağı, Çiftlik Sağlık Ocağı, Yapraklar Sağlık Ocağı, Denizgören Sağlık evi, Yaylacılar Sağlık evi, Büyük Çiftlik sağlık evi ve Hazar sağlık evi olmak üzere toplam 3 sağlık ocağı ve 4 sağlık evi ile 112 Acil Trafik istasyonunda görev yapan 6 doktor, 6 sağlık memuru, 1 çevre sağlığı teknisyeni, 4 hemşire, 8 ebe, 2 memur, 6 şoför ve 1 hizmetle tarafından verilmektedir.
Ulaşım imkanları:
İlçemiz Rize İl merkezine 14 km. mesafede olup, komşu ilçeleri olan Derepazarı İlçesine 4 km. Kalkandere İlçesine ise 13 km. Trabzon-Of İlçesine ise 14 km. mesafededir.
İlçe ile ulaşım Özel Halk Otobüsleri sağlanmaktadır. Halk otobüsleri her 15 dakikada bir Rize merkez ve İyidere’den karşılıklı olarak hareket etmektedir. Rize’den kalkan otobüsler Emniyet Müdürlüğü önünden; İyidere’den ise İlçenin sınırı olan Şantiye denilen bölgeden hareket etmektedir. Hareket saatleri ise yaz ve kış dönemine göre şu şekildedir
ASPET TÜRKÜSÜ
Aspet'ten Liparit'a kim elçiledi beni ?
Almazdum İsmail'i Gelin Kandirdi beni
Gittum kaya ustine kayinum vurdi beni
O beyaz entaremlan doktorlar gördü beni
Gelin ne ettum sağa günağun tutti beni
Mesbabucum gelince başimdan vurdi beni
Duğunciler gelince çarşafladiler beni
O Malpet'ten aşaği selamladiler beni
Liparit'un dibine ağam endurdi beni
Emicemun malina kayinum vurdu beni
Emicemun evine sal getürdiler beni
O kiymetli odama kanli koydular beni
Gelinluk elbisemlan doktor Bey gördü beni
Güvey gelmiş odama 'Seni kim vurdi ?' dedi
Ben da söyledim oğa kardaşun vurdi beni
Gece sabaha kadar polis bekledi beni
İki saat yaşadum anne çok ağla beni
İki saatten sonra Azrail aldi beni
Gelinluk elbisemlan kefene sarun beni
Tel duvağum yüzüme tabuta koyun beni
Yaşum on beş yaşinda neler geldi başuma
Akibeti kuş kondi mezaremun taşina
Tel duvağumi asun beni gören ağlasun
Su tokun mezareme usti çimen bağlasun
Konsolumun kilidi gül üstüne kurudi
Bir İsmail'den sebep gençluğum da çurudi
Malpet'un yalisina vardur bakir parasi
Hemdiye yureklerum doldu kurşun yarasi
Bahçelerde kediler mirnav mirnav dediler
Kardaşumla gelinum başumi da yediler
Beyaz ati nalladum soğuksuya yolladum
Gideyirum konşilar Allah'a simarladuk
53 Haber - Rize - rika, ri-ka, rize kapı - RizeCity Blog - Rize Resimleri